Det gode hesteliv
Det er helt sikkert relativt, hvad det gode hesteliv er. Lige som når vi taler om, hvad en god barndom er. Det kan se SÅ forskelligt ud og stadig være godt på hver sin måde. Derfor kan debatten være svær, både når det vedrører hestevelfærd og børneopdragelse. Alligevel har jeg behov for at sige, at jeg synes ofte tingene ender med at blive blandet sammen. Forleden var der for eksempel en der skrev, “Hvordan man kunne sætte spørgsmålstegn til folks kærlighed til deres heste, når de brugte alle deres penge og alt deres tid på dem?!” Jeg er selv en af dem, der bruger alle mine penge og alt min tid på mine heste, men alligevel må jeg (og hermed opfordring til alle andre) jo være ærlig og sige, at guldhestehoveder i stalden, det flotteste udstyr og den fedeste trailer IKKE har noget med kærlighed at gøre – det er MIT behov og ikke mine hestes. Et barn kan også opvokse med swimmingpool i haven og Porsche i garagen, men stadig ikke føle sig elsket. OMVENDT så er jeg også nødt til at slå fast, at det ene ikke udelukker det andet – som nogen også kan være tilbøjelige til at påstå!
De tilfælde vi ikke er i tvivl, er selvfølgelig når der hverken bliver opfyldt basale behov eller givet kærlighed. Min pointe er, at hverken sagen om Viegård hestene (hvor hestenes basale behov ikke bliver opfyldt) eller Hestemilliardærens Hemmeligheder, (hvor hestene bliver passet, men får tæsk) er på nogen måde acceptabelt eller ønskværdigt. Et barn der har det bedste tøj og fedeste værelse er ikke lykkelig, HVIS det samtidig får lussinger, skæld ud og bliver isoleret fra sine kammerater. Eller barnet ELSKER at spille fodbold men kun må gå til vals for eksempel. Overført til hestene, så vil hestene da blæse på mine guldhestehoveder, matchende udstyr og diverse kurser. Det er MIT behov. Lige som de går dressur for MIN skyld. Hestene vil bare gerne være sociale, glade og have det sjovt med os.
Min holdning er, at det ene ikke udelukker det andet – men det ene kan heller ikke stå alene. Vi skal altså både kigge på hestens fysiske behov men OGSÅ hestens mentale trivsel, når vi taler om det gode hesteliv.
Min Hestedagbog hjælper dig med at få overblik og bevidsthed på, hvordan din hest egentlig har det, hvad der fungerer og hvad der ikke gør, men også hvordan du selv har det, så du bliver rigtig god til at se jeres hverdag og eventuelle udfordringer fra et større og nuanceret perspektiv.